DutchEnglish

bedevaartsoord

Zoals je in de historiek kunt lezen, is de Karmel van Vilvoorde vanouds een bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Troost. Nood zoeckt Troost hangt boven de ingang van de kerk en dat gebeurt ook volop !

Sinds 7 mei 2006 is de Troostkerk een basilica minor (ontleend aan het Griekse basilikè, koningspaleis). Basiliek is een eretitel die door de paus aan bepaalde kerken verleend wordt. Talrijk zijn de mensen die door de dag eventjes binnenlopen om Maria te groeten, haar hun zorgen toe te vertrouwen, en met een ontroerend vertrouwen een kaarsje of noveenkaars ontsteken.

De meimaand is uiteraard de Mariamaand bij uitstek. We mogen in die periode de parochies uit de omtrek verwelkomen, of apart, of in een decanale bedevaart, die met veel animo bijgewoond wordt. Hoogtepunt van de bedevaartsbeleving is ongetwijfeld het feest van O.L. Vrouw van Troost, drie weken na Pasen. Dan viert de stad Troostkermis, is er jaarmarkt, maar vooral zijn er dat weekend heel speciale eucharistievieringen in de kerk en organiseert de Vriendenkring bepaalde activiteiten.